Как да създам CV?

Създай ефективно CV в 10 стъпки със CVapp.bg


Тази статия ще те запознае с всички най-важни раздели в нашия Редактор на CV от началото до края.


Стъпка 1: Избери шаблон и цвят за акцентиране

Започни с избор на шаблон с оформление, подходящо за индустрията ти. С гордост представяме 26 уникални, професионално оформени шаблона, които посрещат разнообразните нужди на търсещите работа. В началото не се притеснявай прекалено за избора си на шаблон. След като въведеш текста на CV-то си, можеш лесно да смениш оформлението или да реорганизираш разделите си. Освен това въведохме инструмент за избор на цвят, който предлага богато разнообразие от цветове, представени в градиент. Създаването на уникално CV никога не е било по-лесно!

Стъпка 2: Добави личната си информация

В зависимост от местоположението или индустрията ти някои полета в този раздел може да са по-важни от други. Можеш да пропускаш или да оставяш празни полета. Не забравяй, че това е първият раздел, който ще бъде разгледан. Трябва да се увериш, че създаваш добро впечатление.

Важно е да обърнем внимание на следните полета от раздела за лична информация:

  • Длъжност: това е наименованието на длъжността, на която искаш да бъдеш нает/а или за която кандидатстваш. Това поле се намира най-отгоре в CV-то ти и предлага чудесна възможност да персонализираш автобиографията си в зависимост от кандидатурата. 
  • Снимка: ако разполагаш с професионална снимка, можеш да я качиш  в този раздел. Не забравяй, че някои от шаблоните са оформени за добавяне на снимка, а други – не. 

Стъпка 3: Напиши професионалното си резюме

Професионалното ти резюме е твоят шанс да грабнеш вниманието на читателя с 3-4 кратки изречения за кариерата ти като цяло, за капацитета ти за свободната позиция и за намеренията ти за в бъдеще.

Стъпка 4: Добави връзки

Връзките са чудесен начин да компенсираш факта, че CV-то ти е с ограничен обем. Включи допълнителна информация, като добавиш връзка към профил в социална мрежа, личен уебсайт или онлайн портфолио.

Стъпка 5: Добави трудовия си стаж

Това е основната част от CV-то ти. Включи длъжности, заемани през последните 10 години, които отразяват подходящ опит. Ето една полезна връзка, която изяснява кога да включиш всички предишни назначения в CV-то си и кога – не.  

В повечето съвременни автобиографии този раздел съдържа подточки, ключови думи и акцентира върху постигнати резултати. Най-трудната част от писането му обикновено е в намирането на най-добрия начин да използваш възможно най-малко думи, докато обясняваш точно как опитът ти е дал подходящите умения за работата, за която кандидатстваш.

Ако се затрудняваш, виж как са представени подточките в старата ти длъжностна характеристика и дори в описанието на длъжността в обявата за работа, по която ще кандидатстваш. Твоето CV трябва да има сходен формат с подобни ключови думи.


Стъпка 6: Добави образованието си

Като правило, винаги включвай най-високото си завършено ниво на образование. Ако имаш магистърска степен, не е нужно да включваш информация за средното си образование и дори за бакалавърската си степен. Не забравяй, че мястото е ограничено. Включването на допълнителна информация за образованието ти не е чак толкова важно, ако имаш значителен трудов опит. От друга страна, ако кандидатстваш за пръв път за работа след завършване на училище, тогава е подходящо да представиш по-обстойно образованието си в този раздел.

Стъпка 7: Състави списък с уменията си

Разделът за умения ти дава чудесна възможност да представиш качествата си във формат, който изисква малко думи и пространство. Нашите шаблони са оформени за оптимално визуално представяне на твоя опит с конкретни умения. Уменията могат да бъдат и ефективен начин за оптимизиране на твоето CV с подходящи ключови думи.


Друга полезна нова функция на нашето приложение за създаване на CV е инструментът за предлагане на умения. Понякога е трудно да определиш кои умения да включиш, но с помощта на нашите алгоритми за машинно самообучение CVapp.bg върши работата вместо теб. Приложението за създаване на CV ще ти предложи автоматично възможни умения в горното поле на раздела. Докато ги добавяш, системата ще анализира създалата се картина и ще предлага нови, свързани умения, които можеш да подредиш по важност и ниво на опита.

Уменията на мениджър продажби, например, могат да включват понятия като продажби, управление на връзките с потребителите (CRM), развитие на продажбите, управление на продажбите, екип по продажбите, преглед на канала за продажби и т.н. Посети нашата библиотека с примерни CV-та, за да видиш умения, специфични за индустрията ти. Също така можеш да оставиш инструмента за предлагане на умения да свърши работата вместо теб.


Стъпка 8: Добави специални раздели и персонализирай оформлението

В долното поле на редактора са представени няколко раздела за включване по избор: курсове, препоръки, езици, извънредни дейности и стажове.

Дори можеш да добавиш раздел по избор и да го озаглавиш по своя преценка. След като добавиш специалните раздели, можеш лесно да смениш мястото на всеки раздел в CV-то си, както е показано тук. 


Нашият редактор на заглавията на разделите също улеснява писането на CV, като ти позволява да персонализираш автобиографията си по твой вкус. Можеш лесно да промениш и редактираш заглавията на разделите, така че да отговарят на нуждите и целите на CV-то ти. 


Стъпка 9: Редактирай, редактирай, редактирай!

Това е най-важната част! Преди да изпратиш автобиографията си, отдели достатъчно време за преглед и редакция. Прочети я отзад напред. Прочети я на глас. Помоли приятел да я погледне. Невероятно лесно е да допуснеш правописна грешка, която да ти убегне. Работим с повечето инструменти за проверка на правописа, но те молим да не разчиташ, че приложението или проверката ще ти гарантират граматически издържано CV без правописни грешки. Освен това съдържанието на CV-то ти вероятно ще се окаже по-дълго, отколкото пространството ти позволява. Прегледът и редакцията със запазване само на най-важните подробности са ключови стъпки към създаването на съдържателно и въздействащо CV.


Стъпка 10: Изтегли или сподели CV-то си

След като редактираш  CV-то си, можеш да предприемеш няколко различни стъпки:

Радваме се, че вече можем да предложим и експортиране в Docx (Word) формат на популярния ни шаблон „Пътуване до Дъблин“. В началото не се притеснявай прекалено за избора си на шаблон. След като въведеш текста на CV-то си, можеш лесно да смениш оформлението или да пренаредиш разделите си.


Създай мотивационно писмо, съответстващо на CV-то ти

Не забравяй, че вече предлагаме и 18 отлични шаблона за мотивационни писма, които да съпътстват CV-то ти. Стилните модерни оформления си подхождат с шаблоните ни за CV. С тях документите ти за кандидатстване за работа ще се открояват още по-ясно. Просто натисни на раздела за мотивационно писмо на таблото и започни да създаваш съвършеното мотивационно писмо, което ще издигне кандидатурата ти на висота. Дори можеш да обединиш CV-то и мотивационното си писмо в един документ, който да изпращаш на потенциалните работодатели. Опцията за обединяване в PDF създава удобство както за теб, така и за специалистите по подбор на персонал: с един куршум – два заека!

Ползвай новата ни статистическа функция, която ти позволява да видиш колко души са разгледали CV-то ти в краткосрочен и дългосрочен план. Открий колко дълго е разглеждал CV-то ти даден потребител и откъде. Способността да се информираш за възможности по целия свят въз основа на града или страната, от която разглеждат CV-то ти, гарантира, че няма да пропуснеш заинтересовани работодатели.


Не забравяй да прочетеш нашия бюлетин, пълен с най-новите и най-ценните ни съвети за писане на CV и кариерно развитие. На всеки две седмици нашите кариерни специалисти събират най-добрите съвети за писане на CV и намиране на работа и ги изпращат до пощенската ти кутия. Улеснения в професионалния живот, методи за търсене на работа, проучвания на CV-та, съвети за продуктивност и психично здраве и други – прочитането им отнема най-много 15 минути!


Насърчаваме нашите посетители и потребители да прегледат фантастичните отзиви за нас в Trustpilot. Работим усилено, за да сте доволни, и много се радваме, че постигаме успех.

Още ли се нуждаеш от помощ? Свържи се с нас Свържи се с нас